, , , ,

MOOLEH MANAY
INDIA NATURAL EXCELSA

15,00 58,00 

Región: Mahadevpet, India
Odroda: Excelsa
Nadmorská výška: 1000 m. n. m.
Spracovanie: natural
Vhodné na: filter/moderné espresso
Chuťový profil: marshmallow, karamel, mliečna čokoláda, vanilka

Predpokladané dodanie 28.10.2024

Katalógové číslo: - Kategórie: , , , , Značky: ,

Doprava zdarma nad 50€

  • Možnosť osobného odberu
  • Odoslanie do dvoch prac. dní
  • Bezpečná platba
Bezpečné platby cez

Popis

Manželia, Komal a Akshay, sa pred viac ako 6 rokmi rozhodli prijať výzvu riadiť Mooleh Manay, hoci ani jeden z nich toho vtedy veľa o káve nevedel. Pustili sa do toho s cieľom stať sa príkladom agrolesníckeho kávového systému a tiež ukázať, čím môže indická káva prispieť svetu.

Akshay pochádza z rodiny pestovateľov kávy, no k obchodu sa pripojil až pred pár rokmi, keď prevzal farmu, ktoré zdedil po svojom starom otcovi – Mooleh Manay. Dnes úspešne zvláda svoje IT zamestnanie popri spravovaní panstva spolu s Komal. Na ich statku pestujú aj čierne korenie, pomaranče a jackfruit (chlebovník). Kávovníky rastú medzi dvoma úrovňami tieniacich stromov, pričom medzi nimi sa nachádza až 40 rôznych druhov lesných stromov.

My sme z farmy Mooleh Manay kúpili naturálne spracovanú excelsu, ktorá sa vyznačuje nízkou aciditou a menším obsahom kofeínu. Káva je výrazne sladká až budete mať pocit, že ste si ju prisladili cukrom. Je skvelá na espresso ale aj na filtrík. Ak vám vyhovujú menej acidné kávy tak toto je niečo pre vás.

V skratke si ešte predstavme o aký druh sa jedná: Hoci sa dnes excelsa pestuje v juhovýchodnej Ázii (vrátane Vietnamu, Filipín) a v Indii, prvýkrát bola objavená v roku 1903 v strednej Afrike, kde bola známa aj pod názvom Coffea dewevrei alebo dewevreié. Napriek preklasifikovaniu excelsy na odrodu dewevrei druhu liberica v roku 2006, výskumníci stále diskutujú o tom, či by nemala byť uznaná ako samostatný druh. Káva excelsa najlepšie rastie v nadmorských výškach medzi 1 000 a 1 300 metrami. Na rozdiel od arabiky a robusty je excelsa stromovitou rastlinou, nie kerom, čo znamená, že na svoj rast potrebuje vertikálny priestor a nerozširuje sa dookola po zemi. Hoci je excelsa produktívna a odolná, je náročná na starostlivosť a vyžaduje dôkladné manažovanie. Listy excelsy sú veľké (v priemere 26 cm dlhé a 13 cm široké) a kožovité. Jej kvety kvitnú viackrát počas zberovej sezóny, aj napriek tomu, že dozrievanie plodov trvá približne celý rok. Tieto kvety sú väčšie ako kvety arabiky a canephory. Excelsa tiež produkuje asymetrické zrná, ktoré sú v priemere dlhé približne 9 mm a široké 6 mm. Zrná excelsy obsahujú menej kofeínu ako zrná canephory a arabiky. Dr. Oliveiro Guerreiro Filho, vedúci výskumník na IAC v Brazílii, uvádza, že podľa germplazmovej banky tejto organizácie sa úroveň kofeínu v zrnkách excelsy pohybuje od 0,86 do 1,13 g na 100 g, zatiaľ čo arabika obsahuje 1,2 až 1,5 g a canephora 2,2 až 2,7 g na 100 g. Napriek nižšiemu obsahu kofeínu sú však stromy excelsy odolné voči mnohým bežným chorobám a škodcom, ktoré iné rastliny neodolajú. Medzi ne patrí kávová hrdza, háďatká a mol, ktorý napáda kávové listy. Excelsa je však citlivá na trichomykózu, hubovú chorobu.

Napriek svojmu zanedbateľnému postaveniu na globálnom kávovom trhu by excelsa, so svojimi nižšími optimálnymi nadmorskými výškami, mohla byť nepriame riešenie pre farmárov postihnutých zmenou klímy. Teoreticky by pestovanie excelsy mohlo zabrániť tomu, aby farmári museli neustále migrovať do vyšších nadmorských výšok kvôli dosiahnutiu cieľových teplôt pre pestovanie. Umenie a veda za pestovaním excelsy sú stále v začiatkoch. Avšak dúfame, že s pokračujúcimi experimentmi a spätnou väzbou od kupujúcich môžeme pomôcť etablovať excelsu ako ďalšiu špecializovanú možnosť pre spotrebiteľov.

Zapojte sa preto s nami do objavovania tohto nového druhu kávovníka. Bude to dobrodružstvo.

Ďalšie informácie

Hmotnosť -
Gramy

1000 g, 250 g

Recenzie (0)

Recenzie

Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.

Tento produkt môžu ohodnotiť len prihlásení zákazníci, ktorí si ho kúpili.

Nákupný košík
India Mooleh Manay Natural excelsaMOOLEH MANAY
INDIA NATURAL EXCELSA
15,00 58,00 Výber možností
Návrat hore